Chet O’Keefe

Chet O´Keefe är en klassisk amerikansk singer/songwriter. Empatin, de ljuva melodierna och humorn känns och låter ibland väldigt mycket John Prine och Guy Clark. Nerven, sorgen och melankolin andas Townes Van Zandt. Det är ingen tillfällighet att det är en fjärde mästare som fick oss att lyssna och sa att Chet var hans absoluta favorit. Otis Gibbs är både ett stort fan och en nära vän. De har samma förmåga att spegla det anonyma Amerika som de flesta lever och andas. Chet O´Keefes sånger är en kärleksförklaring till det anspråkslösa folket. De som utan större krav men med allehanda mänskliga defekter får det att fungera.
“After recording this CD at home on my computer, the hard drive crashed, at which point I called Nanci Griffith and said, ”What should I do?” ”Call my producer Thomm”, she said. Within minutes Thomm had called me, we got together at his studio and recorded it, and were off and running. What a pleasure to work with Thomm and Pat McInerny and of course Nanci. Thank you Nanci, for all your help and support.”

Som Chet skriver har vi hans vän Nanci Griffith att tacka för att ”Game Bird” finns. Vi på Rootsy fullkomligt älskar skivan och ger stolt ut den i sommar. Självklart följer vi upp skivan med en lång härlig turné där alla ska få chansen att möta Chet O´Keefe och hans sånger.

Som många av de sanna talangerna är Chet en doldis på alla sätt. När skivan spelades in så bodde han i konstnärskvarteren runt East Nashville och skrev mest musik åt andra. Idag har han flyttat till det nordvästra hörnet av Washington State och en bergstopp som hans familj ägt i generationer. Där bor Chet i en liten stuga utan el och vatten. De enda grannar som ibland tittar förbi är ett gäng björnar, älgar och vargar som kollar av om Chet lämnat något gott att äta utanför. Där skriver Chet sina sånger och mår gott. Vissa dagar och kvällar åker han ner till någon av de småstäder som ligger i närheten och spelar på en bar eller går in på något internetcafé och kollar av sin mail. Ibland jobbar han också lite extra på en organisk farm i närheten. Chet är verkligen så Rootsy någon kan bli. ”The Real Deal”!

En av sångerna på ”Game Bird”, ”Ring the bell”, är en superhit med bluegrassbandet Gibson Brothers och vald till årets låt på IBMA 2010. Den låg etta på Billboards bluegrass lista i tre månader!

En av plattans låtar borde i en rättvis värld bli en superhit i Sverige. ”Some Swedish Men” är en hyllning till en jämställd livsstil som Chet tror Sverige är drömlandet för. En värld där en man får vara mjuk och känslig och vara tillsammans med sina barn. En värld som i mycket är som den musik Chet gör: Genuin, varm och omfamnande och väldigt lätt att älska.

”They say some swedish men stay home and take care of their children,
while their wifes go out ski down the mountains all day.
If i lived in Sweden i followed the local tradition,
the days would be rough but the days would be more than ok.”