Fredag 17/11 – The Americans (US) + Gill Landry (US)

THE AMERICANS

The Americans fullständigt knäckte de lyckliga få som lyckats ta sig in på lilla Station Inn i Nashville för bandets showcase på AMA-veckan i September förra året. Bandet flög in till festivalen med en live-show många beskrivit som den bästa på hela festivalen. Där och då bestämde vi oss för att försöka få hit Los Angeles bandet. I våras gjorde de sin första Rootsyturné och knäckte de Skandinaver som lyckades se bandet. Redan i november kommer dom tillbaka som en del av en stor europaturné.
Nu med ett hyllat debutalbum i bagaget och den massiva uppmärksamhet bandet fått för projektet “American Epic”. En TV-serie och studioinspelningar om den äldre amerikanska musikhistorien som bandet varit högst delaktiga i tillsammans med Jack White, T Bone Burnett och Robert Redford.

Rootsy sticker inte under stol med att en av de stora njutningarna med verksamheten är de tillfällen vi får presentera fantastiskt bra men ännu helt okända band för vår trogna men ständigt hungrande publik. The Temperance Movement, Sturgill Simpson, Eilen Jewell, Israel Nash, Deadman, Banditos och just nu Cordovas har alla kommit till oss som näst intill okända artister. Bara genom att bevisa sin kapacitet och kvalitet har artisterna vunnit publikens hjärta och byggt sig en stark karriär och relation med fans över hela Skandinavien. The Americans har startat den resan och vi hejar på.

Kvartetten från Los Angeles är ännu så länge doldisar på stora delar av världens livescener men tippas bli stora!. Att de spelat på Reese Witherspoons bröllop och är speciellt utvalda av T-Bone Burnett till hans teveserie om den bästa amerikanska musiken säger i alla fall en hel del. Hemma i USA är The Americans redan en stekhet snackis inom sitt musikaliska skrå med en blandning av klassisk akustisk och elektrisk rootsmusik som man spetsar med en ung hungrig profil samtidigt som man är varsamma och vårdar originalets själ.

 

”Genialiska musiker som i det 21 århundradet återvinner det amerikanska arvegodset för nutidens musikälskare och det med ett sound som faktiskt låter bättre i nutid”, hävdar legendariska musikern och producenten T-Bone Burnette som är den som producerat deras kommande album.

 

Americana och singer-songwritern Ryan Bingham, också med bopålarna nedslagna i Los Angeles, och som haft The Americans som förband på ett par av sina turnéer kallar dem för leverantörer, ”av något av det absolut bästa låtskrivande som jag hört på åratal”.

Så även om kvartetten Patrick Ferris, gitarr, sång, Zac Sokolow, gitarr, banjo, fiol, mandolin, Jake Faulkner, bas, gitarr, mandolin och multiinstrumentalisten Tim Carr, trummor, piano, pump orgel, gitarr, banjo har hållit en lite låg profil när det gäller att i text berätta om sin egen musikaliska förträfflig så finns det gott om livematerial på bandets hemsida,www.theamericansmusic.com

, och YouTube som bevis för att Burnette och Bingham’s hyllningar har heltäckning.

 

The Americans kommer med debutalbumet I´ll Be Yours i bagaget. Titellåten är en av de låtar som snurrat flitigast på Rootsykontoret under 2017.

– Det mesta vi gjort tidigare har spelats in under enkla former. Det här var första gången som vi fick chansen att få till soundet som vi hela tiden strävat efter.

– Albumet är ett klart steg närmare det vi funderade på när vi startade bandet, säger Ferris.

Väl Mött i Rootsyland!

Quotes:

”Genius twenty-first century musicians that are reinventing American heritage music for this century. And it sounds even better this century.” – T Bone Burnett

”From the first rolling guitar notes, carrying sadness and defiance like dust, this sweeps me up: I want to know everything about where that feeling came from, and where it’s going.” – Greil Marcus, Pitchfork

”Some of the best songwriting I’ve heard in years.” – Ryan Bingham