Gurf Morlix

Blaze Foley hyllning med Film, Prat och Gurf Morlix-Konsert! Det här är ett drömprojekt! Vi har fått möjligheten att turnéra en av Rootsyvärldens stora ikoner – Gurf Morlix i ett unikt och exklusivt projekt. Som producent till bl.a. Lucinda Williams ”Car Wheels On A Gravel Road” och Mary Gauthiers ”Mercy Now” har Gurf varit med och skrivit Americana historia. Han är en fantastisk låtskrivare, gitarrist och sångare och har vikt ett år till att jobba med sin gamle vän Blaze Foleys musik. Han har släppt en bedårande tribute skiva där han tolkar avlidne Blaze låtskatt på värdigaste sätt. Inte nog med det. Blaze minst sagt spektakulära öde finns i ”Duct Tape Messiah”, en nyligen klar dokumentärfilm som tagit 15 år att fastställa. Vi har sett filmen i förväg och kan lova att det är en alldeles underbar berättelse om denna superbegåvade låtskrivare och profil. Turnén kommer därför vara en riktig smällkaramell där vi förutom Gurf har med filmens regissör Kevin Triplett som visar filmen och berättar om dess bakgrund.

Genom en mer än fyra decennier lång musikalisk upptäcktsfärd har Gurf Morlix utmärkt sig med sin medfödda musikalitet, utsökta smak, rena kreativa instinktikter och omtalade öra för låtskriveriets konst och inte minst de element som ger sånger sin fulla styrka.

Gurf Morlix tillhör adeln inom Americanamusiken. Som producent till bl.a. Lucinda Williams ”Car Wheels On A Gravel Road” och Mary Gauthiers ”Mercy Now” har Gurf varit med och skrivit Americana historia. Han är en fantastisk låtskrivare, gitarrist och sångare med flera fina skivor i bagaget och en av de mest eftertraktade producenter och instrumentalisterna. Han är dock omöjlig att fånga in utan att han verkligen brinner. Gurf är The Real Deal!

Det är så lätt att falla för frestelsen att falla in i att beskriva Gurf efter de artister han omger sig med. Listan är enastående. För att nämna ett fåtal så ser vi att många av de största talangerna dras till Gurfs geni. Lucinda Williams, Ray Wylie Hubbard, Warren Zevon, Ian McLagan, Patty Griffin, Robert Earl Keen, Michael Penn, Buddy Miller, Mary Gauthier, Tom Russell, Jim Lauderdale och Slaid Cleaves är alla inom den kretsen. Med albumet Exit to Hollywood så tar Gurf dock steget att göra ett album själv i klass med hans partners. Det är en uppvisning i Gurfs talanger som muliinstrumentalist, producent, låtskrivare och sångare. Gurfs tribute med vännen Blaze Foleys sånger följer upp med samma höga klass.

Gurf har varit professionell musiker sedan mitten av tonåren. Han har levt i miljön runt Townes Van Zandt och Guy Clarke på 70-talet. Han har alltid hållit fokus på sitt kall och ännu idag utvecklar han och förfinar sitt hantverk. Okej! Några artister till som Gurf turnérat och spelat med: Eliza Gilkyson,
Guy Clark, Emmylou Harris, Michelle Shocked, Robert Plant, Jimmy La Fave, Jimmie Dale Gilmore, Mojo Nixon, Jerry Lee Lewis, Peter Case, Bob Neuwirth, Don Walser, Jon Langford, Steve Earle, Harry Dean Stanton, Syd Straw, Billy Swan, Charlie Sexton, Victoria Williams, James McMurtry, Sonny Landreth, Doyle Bramhall, Flaco Jimenez, Steve Forbert, Bill Kirchen, Lazy Lester, Rosanne Cash, David Byrne, Kevin Welch, C.C. Adcock, John Prine och Dave Alvin. Sa jag att Gurf tillhör adeln inom americana musiken…?