Israel Nash Gripka

Israel har gjort stora avtryck i Sverige genom ett frenetiskt turnerande och explosiva shower. Många är överens om att vi ser en stjärna i kommande. Skivan ”Barndoors And Concrete Floors” hamnade på mångas årsbästalistor och parkerade några veckor på Albumlistans Top 20. Den stora skillnaden mellan ”Barndoors” och de flesta andra på listor av alla de slag är att skivan också parkerat i människors cd-spelare och bilstereos. Det är musik man inte överger, Det går inte att sluta lyssna, Det är musik och sånger med tidlösa egenskaper. Det är en kvalité som går långt utanför hypen och floden av nyheter och trender. Det är en kvaltité som bekräftar att jämförelserna med Bruce Springsteen, Neil Young, John Fogerty och Ryan Adams inte är en överdrift. På något märkligt sätt har Gripka lyckats skapa en hybrid mellan klassiker som Neil Youngs “Harvest” och Rolling Stones ”Exile on Main street” utan att för en sekund sluta vara just… Gripka. Med en röst som kan jämföras med John Fogerty och sånger som är i klass med låtarna från Ryan Adams Heartbreaker/Gold period är de förståeligt att pressen instämmer med publiken i hyllningarna av denna urkraft till artist!

Den här gången kommer Israel Sverige mellan två skivor. Den nya är inspelad analogt hemma på ranchen i ”hillcountry” utanför Austin, Texas. Bandet är detsamma och all den inspiration och bandkänsla 1,5 års konstant turnérande kan ge har växlats in till ett kommande mästerverk. Israel ger två små exklusiva solokonserter. I Stockholm på Debaser Slussens bakficka för endast 100 personer och i Göteborg på lilla baren Lokal för endast 60 personer. Förra gången Israel spelade i Göteborg sålde han slut Nefertiti långt innan spelningen.

Konserten är uppdelad i två delar. En del där han framför det gamla materialet och berättar om historierna bakom. Konserten avslutas med att Israel tillsammans med sin multiinstrumentalist Eric Swanson presenterar några av de nyinspelade låtarna.

Biljetterna för Stockholmskonserten säljs endast på Pet Sounds Records på Skånegatan. Biljetter till konserten i Göteborg kommer finnas på Ticnet med säljstart onsdagen den 17 okt kl. 09.00.
Israel Nash Gripka slog helt sensationellt igenom i Sverige i och med turnéerna i september 2011 och Februari 2012. En samstämmig kritikerkår upptäckte plötsligt att Israels ”Barn Doors and Concrete Floors” är ett mästerverk inom sin genre. Man upptäckte också att Israel med sitt coola New York/Texasband är ett kärnkraftverk live. Referenserna till Springsteen, Young och CCR från skivrecensionerna stärktes ytterligare efter Israel Nash Gripkas ständiga urladdningar från scenen. Recensionerna från turnén var överväldigande och nästan alla spelningarna i Sverige och Norge har varit fullsatta.

Aftonbladets Joacim Persson skrev i sin 4-plus recension efter turnépremiären i februari att ”Tillsammans med bland andra Midlakes trummis McKenzie Smith och gitarristen Joey McClellan från The Fieros mals Gripkas Neil Young-brygd genom ett ungt och Strokes-energiskt kåtfilter. Kvällen är en uppvisning i hur elektriskt ett band kan få klassisk gubbjordig rock att låta.Varje ackord är på liv och död. Varje gitarrton ylar upp Israels låtar på piedestal. Kemin är som millimeterprocessad på lab.”

Israel Nash Gripkas senaste CD ”Barn Doors and Concrete Floors” har definitivt inneburit Missouri-sonens genombrott i Europa. På något märkligt sätt har Gripka lyckats skapa en hybrid mellan klassiker som Neil Youngs “Harvest” och Rolling Stones ”Exile on Main street” utan att för en sekund sluta vara just… Gripka. Med en röst som kan jämföras med John Fogerty och sånger som är i klass med låtarna från Ryan Adams Heartbreaker/Gold period är de förståeligt att pressen instämmer med publiken i hyllningarna!

IsraelNashGripka_IvanFocalFlowery2