Otis Gibbs

Otis Gibbs är Rootsys egen ”Hardcore Troubadore”. Otis är också en strålande fotograf och med dennes känsla för detaljer och stämningar skriver Otis sånger som få andra klarar att skriva längre. Melodier och berättelser som likt de finaste pärlor inte låter sig putsas, utan är allra vackrast genom Otis Gibbs råa genomärliga uttryck. Pärlor framtagna av medmänsklighet och äkta patos och som smyckar vilken skivhylla eller konsertlokal som helst. Otis Gibbs är en stor Rootsy favorit och verkligen ”The Real Deal”! ””Harder than Hammered Hell” är Indianasonens sjätte fullängdare och liksom sina föregångare är den sprängfull med slitstarkt låtmaterial som överlag saknas inom den här scénen.” 8/10 av Daniel Josefsson, Sonic Magazine

Otis Gibbs beskrivs ofta som en folksångare, men det ger inte hela bilden. Vi pratar om en man som planterat över 7000 träd, vandrat med herdar i Rumänien, varit jojo-mästare och en gång brottats (och förlorat) mot en björn.

Det blir Otis tredje besök i Skandinavien. Han har gjort stor succé på sina tidigare turnéer, senast tillsammans med Ola Magnell. Innan hans första turné här har Otis spelat en lång rad teatrar, festivaler, barer och hemmahos-konserter och har skapat en karriär, envist och medvetet helt på egna villkor. Många av hans sånger handlar om en värld som sällan figurerar i popkulturen. Miljöer och människor som inte riktigt passar in i vår tid. Bortglömda, isolerade, marginaliserade. Otis Gibbs har rest världen över, sett och lyssnat och har historier att berätta.

Otis Gibbs är aktuell med ”Harder Than Hammered Hell” som är hans sjätte album. Det är också den fjärde plattan på egna bolaget Wanamaker Recording Company, som han startade 2008 med sin partner Amy Lashley. Albumets titel är inspirerad av ett möte Otis hade när han planterade träd i Indiana. Han lärde sig hantverket och annan visdom av en 70-årig vän/arbetskamrat, som beskrev jord som var för hård att gräva i som »harder than hammered hell«. Han kunde också använda frasen om ett i största allmänhet besvärligt jobb eller en särskilt tuff person. Otis tyckte det var en lämplig metafor för livet som fri konstnär.

På plattan medverkar Thomm Jutz på gitarr, Mark Fain på bas, Paul Griffith på trummor och Amy Lashley (sång). Otis Gibbs har själv producerat plattan och han kommenterar så här: “I’m silly enough to believe that I’m the world’s foremost authority on what an Otis Gibbs record should sound like. I tend to enjoy stripped down arrangements that highlight the song and the vocal”.

Plattan präglas genomgående av en känsla av stark vilja, rent av envishet. Otis skriver ofta o matt acceptera den hårda verkligheten utan att bli uppgiven. Sånger som «Never Enough», «Made To Break» och «Broke And Restless» genomsyras av denna inställning.

“Somewhere outside the vacant world two fools stare fate in the eye,
singing oh you’ll never take us alive.”
-Broke And Restless

«When the suffering world is about to uncurl and reaches up and under
your skin, you might sit there alone, but you’re about to be thrown
into a box you never could fit in, we were made to break.»
-Made To Break

Otis Gibbs bor för närvarande I East Nashville med sin partner Amy Lashley och besöker Skandinavien i september och oktober för en ny omfattande där han får presentera sin nya skiva.