Richard Lindgren

Richard Lindgren är fortfarande Sveriges bäst bevarade musikaliska hemlighet. En singer/songwriter i världsklass. Kanske den enda i Sverige som kan mäta sig med de stora på andra sidan Atlanten. En liveartist som har fullständig närvaro och känsla för sitt uppdrag och som på den långa turnén med Lars Bygdén i höstas fick recensenterna att utbrista i superlativer. En artist som är lika bra oberoende om han står ensam eller med sitt omtalade ”Van Morrison” band.

En roots-artist utöver det vanliga är han, blygsamme, lågmälde herr Lindgren. Han har gjort den amerikanska sångboken till sin egen och satt en distinkt prägel på sina låtar och när han ibland tolkar andras så är det med en touch av den genialitet och egensinnighet som blivit hans starkaste signum. Texterna, rösten, melodierna, det är så starka känslor som väcks av det finstämda och lyhörda.
Det var länge sen Richard var med i banden Brilliant Mistakes och Kettlefish, och idag räknas han bland musikaliska finsmakare som en av Sveriges i särklass bästa artister. Plattan Postcard from Elsewhere kom till under en period då han var lika produktiv som vilsen. Under perioder har han varit i Wien, Tjeckien (som är favoritresmålet) och han gjorde det många musiker drömmer om tog en Greyhound-buss från Los Angeles till Austin,Texas. Han har i intervjuer sagt att resandet fungerade som en slags rehabilitering under och efter en tung period i hans liv. Killen från Bara har hittat ett andra hem i Brno, bara en sån sak. Vi är så väldigt glada att få ta del av Richard Lindgrens tonsatta värld.

I Malmö finns det vissa Sanningar. Alla vet till exempel att Bosse Larsson är en av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna. Det kanske är en mild överdrift att säga att alla vet att Richard Lindgren är en av Sveriges bästa låtskrivare genom tiderna. Men vi är många som vet det och det är en lika odiskutabel Sanning. När han är som bäst är han rent av i världsklass, hävdar den inofficiella fanklubben med emfas. Något han inte minst bevisade med 3CD boxen »Memento«, som släpptes i våras. 46 låtar varav inte mindre än 22 är tidigare outgivna. Här finns alltså det bästa från de officiella plattorna, nymastrade och fräscha. Och det nya materialet är av så hög klass att man sannerligen kan undrar varför inspelningarna en gång i tiden hamnade på hylla

RichardLindgrenLiveInFalkenberg

Live in Falkenberg: 2013/02/01, 2013/02/25