Fredag 11/10 – Jesper Lindell kl.21

First Aid Kit-vännen Jesper Lindell debuterade med EP:n ”Little less blue” för två år sedan och skapade ett eko i musiksverige. Jan Gradvall hyllade skivan i Di Weekend och drog paralleller till ”en ung, vig och karatesparkande Van Morrison”. Medan systrarna Söderberg i First Aid Kit, som körade på singeln ”Moving slow”, sa att de önskade att de själva hade skrivit låten.

Efter framgångarna med EP:n fortsatte Jesper med föreställningen ”Who By Fire”, den First Aid Kit-organiserade hyllningskonserten till Leonard Cohen som förevigades utav SVT och spelades för utsålda hus. Jesper framförde där Cohen-klassikern “Chelsea Hotel #2” tillsammans med First Aid Kit – samt “So Long, Marianne” med Annika Norlin, Loney Dear och Frida Hyvönen. Därtill framförde Jesper både “Moving Slow” och sin Cohen-tolkning i TV4:s Nyhetsmorgon.

Sen blev han signad av ett stort bolag, med löftet om att inte behöva passa in i någon mall. Men i slutändan handlade det bara om en jakt på nästa hit. Till slut valde Jesper att lämna storbolagsbranschen, nu har han friheten att skapa vad han vill, utan att det finns några måsten.

Den 24 maj släppte Jesper sitt första fullängdsalbum ”Everyday Dreams”. Det är resultatet av ett långt och hårt arbete. Ett enträget slit för att skapa något eget och unikt– och en kamp för att vinna kreativ frihet.

Gaffas Alexandra Lovén skriver:

Jesper Lindell kanske är en av vår moderna tids mest solklara stjärnskott. Med en röst, som bäst kan liknas vid ett bränt och krispigt rostat bröd med len honung, kan det inte bli annat än en given succé.

Det är tydligt att Everyday Dreams inte är ett slaskprojekt som är producerat på en pisskvart. Varenda ton, stråk och låtrad genom hela det tolv-spåriga albumet känns omhuldat, genomtänkt och genuint. Det ligger uppenbarligen både hjärta, hjärna OCH själ bakom det. Ingen skulle bli mindre förvånad än undertecknad om denna guldgosse headlinear alla stora festivaler lagom till nästa sommar.