Lördag 21/8 – ”Rootsy Summer Fest 2021” Day 2 kl.17 – 23

Willy Clay Band

När Kirunas stolthet Willy Clay Band släppte sitt debutalbum ”Rebecca Drive” 2005 var de långt före sin tid. Nu är deras typ av countryrock betydligt mer accepterad och de flesta är överens om att Willy Clay Band inte bara är Sveriges bästa countryrock-band. De står sig mycket väl även på den internationella scenen. Efter ett långt uppehåll på skivfronten släppte de i våras singeln ”My Weakness” och ihärdiga rykten säger att mer nytt material är på gång. Förra gången Willy Clay Band gästade Falkenberg var i samband med Rolling Rootsy Revue 2014 och då var succén monumental.

Dylan LeBlanc

Vi är stolta och glada att ytterligare stärka programmet på Rootsy Summer Fest med den fenomenale Dylan LeBlanc. Dylan LeBlanc släppte sitt fjärde album, ‘Renegade’ 2019. Grammy-vinnande Dave Cobb (Brandi Carlile, Chris Stapleton, Sturgill Simpson, Jason Isbell) stod för produktionen i sin hemmabas, den klassiska Nashville-studion RCA Studio A. LeBlanc, som är född I Shreveport, LA men uppvuxen I Muscle Shoals, AL har sedan tidigare släppt tre hyllade album.

Richard Smitt

Vi hörde först talas om Richard Smitt som låtskrivare och sångare i punkblues-trion We Met Tomorrow. När den internationella storsatsningen som var på gång gick i stå, sprack We Met Tomorrow och Richard inledde en lovande solokarriär. En fin EP släpptes och ett aldrig utgivet album spelades in i Nashville med Rayland Baxter som producent. Parallellt hade Richard ännu större framgångar som låtskrivare. Eller vad sägs om All For Love med Tungevaag & Raaban (och Richard som sångare), som kom 2018 och nu har över 120 miljoner streams? Men när förfrågningar och anbud började hagla bestämde sig Richard för att lägga av med musiken. Han kände sig inte bekväm i hitfabriken och valde att utbilda sig istället och bara skriva låtar helt för eget bruk hemma i vardagsrummet. På Rootsy Summer Fest 2021 gör Richard Smitt sitt första offentliga framträdande sedan 2018. Hjärtligt välkommen tillbaka!       

Theo Lawrence

Theo Lawrence senaste album ”Sauce Piquante” är en fest för all som älskar jordig, okomplicerad pop med djupa rötter i den amerikanska myllan. Här finns inslag av soul, country, swamp pop, rock ’n’ roll, blues och tex-mex. Om man vill ägna sig åt namedropping så dyker namn som Doug Sahm & Sir Douglas Quintet, Creedence Clearwater Revival och The Mavericks upp. Och i roots- och americana-kretsar är det kanske inte direkt oväntade referenspunkter, men lite anmärkningsvärt är det ändå när det visar sig att Theo Lawrence är en ung fransk-kanadensisk sångare och låtskrivare från utkanterna av Paris! Men mest anmärkningsvärt är nog ändå att ”Sauce Piquante” och inte för en sekund känns som nostalgisk retro eller bakåtsträvande. Lawrence har en förmåga att ta de goda influenserna, addera dem till sitt eget briljanta låtskriveri och resultatet blir en sorts rot-pop, i högsta grad relevant här och nu!

Maple & Rye

Göteborgs-bandet Maple & Rye släppte sin första singel ”Hymns Of Poseidon” 2017. Den blev en omedelbar Spotify-succé och har idag över 3,5 miljoner lyssningar. Sedan dess har det rullat på med spelningar i Europa och i USA och förra året kom debutalbumet ”For Everything” med en kavalkad av starka låtar och vältrimmad stämsång. Inte konstigt att Maple & Rye har jämförts med The Lumineers, Of Monsters and Men och Mumford & Sons

Pausband bägge dagarna:

Dimpker Brothers

Bröderna Martin och Adam Dimpker från metropolen Hulta i Småland ansluter till en tradition som är nog så vanligt inom amerikansk musik. Två bröder som sjunger tillsammans och hittar en magisk syntes. Tänk Louvin Brothers eller Everly Brothers i nutid. För Dimpker Brothers mix av americana och pop är i högsta grad här och nu och har inget med nostalgi att göra.