Lördag 31/10 – Svante Sjöblom & TWANG

Relationerna mellan folk i Sverige och Danmark kan nog med visst fog sägas ha blivit lite frostigare på senare år. Men ett strålande undantag är mötet mellan skånske musikern Svante Sjöblom och danska trion Twang. Där var det omedelbar kärlek och respekt och ljuv musik uppstod. Den musikaliska förståelsen och samsynen fanns direkt och efter ett drygt år av repetitioner och konserter har det nu blivit en första gemensam platta. Som helt enkelt heter ”Svante Sjöblom & Twang”.

”Svante Sjöblom & Twang” är en lågmäld men högintensiv musikalisk explosion. De fyra lyhörda musikerna möts med öppna sinnen fördomsfri attityd. Lägg därtill en gedigen hantverksskicklighet och ömsesidig respekt. Musiken är inte helt enkel att definiera men grovt sagt kan man säga att Svante & Twang hämtar inspiration från ett sekel av amerikansk populärmusik. Visst kan man dissekera helheten och hitta spår av bluegrass, old time country, ragtime, gospel och blues. Om man nu tvunget vill. Man kan också nöja sig med att konstatera att detta är fantastisk akustisk musik med djupa rötter. Helt utan nostalgiska tillbakablickar. För här finns ingen vilja att återskapa eller konservera. Istället är det musik som lever, andas och utvecklas här och nu.

Samma attityd återspeglar sig i valet av låtar på plattan med en prestigelös blandning av originallåtar signerade Svante Sjöblom och smakfulla och inte minst oväntade covers. Att hitta en låt av folksångaren Ola Bell Reed (”I’ve Endured”) är kanske inte så konstigt, inte heller att hippiefolk-mästaren John Hartford är representerad med sin ”In Tall Buildings”. Men någon lyfter kanske på ögonbrynen åt Lovin´Spoonfuls ”Jug Band Music” eller ”Choices”, en låt som dök upp på en sen George Jones-platta. Och när man väl konstaterat hur sömlöst Svante & Twang integrerar dessa låtar i sin repertoar, blir man inte ens särskilt förvånad – fast lite ändå – när de gör samma sak med Justin Biebers ”Love Yourself”. Men precis som bra musik är bra musik oavsett genre, är en bra låt en bra låt oavsett vem som skrivit den eller gjort den känd.

När Svante Sjöblom skivdebuterade med ”I Guess My Troubles Just Begun” 2008 var han redan något av en veteran. Under sju-åtta års tid hade han turnerat land och rike runt och utvecklat sin talang genom att spela med och lyssna på sina betydligt äldre kolleger. Genom åren har han spelat med en lång rad svenska och danska musiker, bland andra Sofia Karlsson, Sofie Livebrant och Paul Banks.

Twang består av tre musiker med rötter USA och den jylländska myllan som spelar bas, banjo, fiol, gitarr och sjunger trestämmigt. Twang har sedan 2014 gjort ett otal konserter och funnit ett helt eget sound och en helt speciell musikalisk stämning.

Bandet möttes som studerande på »Det Rytmiske Musikkonservatorium« i Köpenhamn, där alla tre stack ut lite på grund av sitt intresse för den amerikanska folkmusiken. De tre musikerna har hela tiden haft lust att utmana på folkmusikscenen och tillsätta något nytt till traditionen. Två plattor i eget namn har Twang hunnit med, 2017 år ”Bebzy Biddle” och fjolårets liveplatta ”Live Tapes, Vol. 1”.