Tisdag 2/7 – ”THE REAL DEAL” Americana-festival

”THE REAL DEAL” Americana-festival i Hwitans Trädgård.

Johan Airijoki & Malmfältens Rockklubb ”Som en norrländsk Daniel Norgren”

”Erik Lundin kallade sig för en förortsgriot. Jag försöker vara en bruksortsgriot.” – Johan Airijoki
I Johan Airijokis musik hörs Norrland, bakom hans egensinnigt vackra melodier skymtar ljud från snöskotrar på väg hem från bykrogen. Musikaliskt handlar det om en form av bluesrock som
blandas upp av såväl popharmonier som hiphopfraseringar. Det är ömsom tungt som en malmtruck, ömsom finstämt som en varm brasa.

I texterna ryms en verklighet som sällan får ta plats. Skiftarbete i gruvan, hembränt, malmtruckar, enplansvillor och skoterleder. Drömmar, rötter, myrmark och rädslor. Det är berättelser från ett Sverige som fullkomligt skiter i storstadens nervösa jagande efter vad som anses vara framgång och ett lyckat liv. Rena från pynt går texterna rakt på sak om vad det egentligen innebär att vara människa.
Johan Airijoki har tidigare samarbetat med Kristian Mattson, aka Tallest Man on Earth. De träffades i Gällivare genom gemensamma vänner och det ledde till att Johan spelade in en EP ”Jag tror det handlar om att” (2014) i Mattsons studio i Dalarna.
Sedan 2017 års albumsläpp har Johan Airijoki turnerat runt om i landet och vunnit många nya fans med sin dialektala sång och sina glesbygdsbetraktelser.
”Tänk dig en lägereld i kraftiga minusgrader där de alkoholfyllda ångorna syns i luften. Tänk dig en trubadur som sjunger för att överleva. Där har du Johan Airijoki.” -NSD
”Som en norrländsk Van Morrison eller Tim Buckley går Airijoki så djupt in i musiken att den ofta
sprucket saxofondrivna grooven och hans kärva och ändå så milt inbjudande röst blir närmast hypnotiska.”

(Recension av Allting kommer att bli bra, publicerad 18 april 2017)

Sam Morrow ”Tänk Little Feat, med en släng av Lynyrd Skynyrd”

Den nu 28-årige Sam Morrow växte upp i en förort till Houston, Texas, i ett hem som älskade Willie Nelson. Men på den tiden hatade han country och det var först efter att han som 20-åring kom ut från rehab för drogmissbruk som han upptäckte, Sturgill Simpson, Little Feat, Willie Nelson, Drive-By Truckers och Buck Owens.

Nu har han varit nykter i över sju år och bor numera i Los Angeles. Där tog musikskapandet fart och Sam började skriva låtar, inspirerad av de nya Americana-influenserna i Los Angeles, med artister som Sam Outlaw och Jamie Wyatt. Det är inte nyskapande på något sätt. Inte heller retro utan bara tidlös bra musik, väl förankrad i den amerikanska södern. Tänk Little Feat, med en släng av Lynyrd Skynyrd och en del outlaw country. ”Texas twang, southern stomp and old-school funky-tonk”, är Sams egen beskrivning. Så alla vi vänner av musik i gränslandet mellan country och rock har en högtidsstund att vänta när Sam Morrow kommer till Falkenberg i sommar!

Richard Lindgren & Grand Jubilee ”Sveriges bäst bevarade musikaliska hemlighet”

Utan Richard Lindgren hade ”Rootsy Live Falkenberg” inte funnits. Richards cd-box ”Memento” var den avgörande faktorn till vår första bokning.

Richard Lindgren är fortfarande Sveriges bäst bevarade musikaliska hemlighet. En singer/songwriter i världsklass. Kanske den enda i Sverige som kan mäta sig med de stora på andra sidan Atlanten. Med sitt senaste album Death And Love, det elfte i ordningen, befäster skånske Richard Lindgren sin position som en av Sveriges förnämsta singer/songwriters. Sitt tolfte album ”Grand Jubilee” släpper han i oktober och det är med det bandet bestående av musiker som spelat med bl.a. Tingsek och Miriam Bryant, Richard kommer till Falkenberg. Så låtvalet blir nytt, gammalt och outgivet från hans låtkatalog på närmare 250 låtar.